Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez komoly: nyári fesztiválok Európában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is: miközben Magyarországon a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokra a pop és a rockzene rajongóit várják, addig a környező országokban több komolyzenei és dzsesszfesztivált rendeznek.

A nyár egyik legnevesebb komolyzenei eseménye július 25. és augusztus 28. között a Bayreuthi Ünnepi Játékok, amelyre annak ellenére nagyon nehéz jegyekhez jutni, hogy a két új vezető, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier programjában egyetlen premier sem szerepel.

Az operarajongók Németország déli részén más lehetőségeket is találnak a szórakozásra: a július végéig tartó müncheni operajátékok programjában szerepel például Wagner Lohengrinjének felújítása Richard Jones rendezésében; a premiert vasárnap tartják, az előadást Münchenben és Bécsben is figyelemmel kísérhetik óriáskivetítőkön az érdeklődők. A müncheni mellett egy dél-német városkában, Immlingben augusztus közepéig tartanak operaelődásokat, például Verdi és Puccini műveit szólaltatják meg a müncheni szimfonikusok.

Olaszországban is több komolyzenei esemény szerepel a nyári kínálatban, Veronában augusztus végéig a legnépszerűbb operákat - így a Carment vagy az Aidát - láthatja a publikum. Pesaróban a város szülöttének tiszteletére Rossini-fesztivált rendeznek augusztus 8. és 20. között. Magyar vonatkozása is van az augusztus 20-tól szeptember 24-ig tartó meranói zenei heteknek: a festői olasz városkában koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar.

Csehországban jubilál a Chopin Fesztivál: idén 50. alkalommal rendezik meg Marianske Laznéban az eseményt augusztus 13. és 22. között.

A dzsesszfesztiválok közül kiemelkedik a Montreux-i; a svájci városban immár 43. alkalommal tartják meg a világhírű eseményt. A július 18-ig tartó, kéthetes fesztivál változatos programot ígér: fellép például a Wyclef Jean, Chaka Khan vagy Chucho Valdes. A fesztivál egyik kiemelkedő programja vasárnap Herbie Hancock és Lang Lang zongoraművész - világpremiernek számító - közös fellépése, amelyen Liszt Ferenc Magyar rapszódiáját adják elő. Lang Lang az eredeti változatot játssza, Herbie Hancock pedig improvizálni fog. A kuriózumszámba menő koncertre igen drágán, mintegy 57 ezer forintnak megfelelő svájci frankért árulták a jegyeket.

Az olaszországi Perugiában július 10. és 19 között rendeznek dzsesszfesztivált ugyancsak színes kínálattal: a hírek szerint koncertezik a Simply Red, Paolo Conte és Wynton Marsalis is.