Szerda vagy csütörtök a mozipremierek napja?

Infostart
2009. július 2. 19:49
A mozirajongók tudják: a csütörtök a mozipremierek napja, ilyenkor kezdik vetíteni hazánkban a legújabb filmeket a mozik. Az utóbbi hónapokban azonban felborult ez a rendszer, és már szerdán megtartják a premiereket. Bálint Péter, a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: idén még 2-3 film premierjét hozzák előre.

Sok mozirajongónak feltűnhetett, hogy csütörtök helyett már szerdán bemutatnak egyes filmeket a mozik. A Magyar Filmforgalmazók Egyesületének elnöke azt mondta: az előbbre tolódás nem válik rendszeressé, csak néhány nagy közönségfilm premierjét hozták előre a mozik.

Bálint Péter az InfoRádiónak kiemelte: a döntésnek köszönhetően a nézőknek több idejük lesz megnézni a filmet akkor is, ha hétvégére például elutaznak. A lépés jó a moziknak is, hiszen így egy nappal hosszabb ideig tudják kínálni a filmeket - tette hozzá.

További indok, hogy ezzel a mozik alkalmazkodhatnak a világpremierhez: a filmiparnak nincs jó megoldása az illegális letöltések ellen, a szerdai bemutatóval pedig elkerülhetik azt, hogy a rajongók a világhálón már korábban hozzájussanak a filmekhez - fejtette ki.

Ebben az évben még 2-3 film premierjét hozzák előre szerdára, ami elenyésző aránynak mondható az egyesület elnöke szerint.

Korábban is csütörtök volt a premierek napja, de később ezt áttették péntekre. Aztán kiderült, hogy ez nem jó, hiszen így lerövidül a hétvége, és sokan már pénteken elutaznak, ennek hatására aztán az 1990-es évek közepén visszakerültek csütörtökre a bemutatók - emlékeztetett Bálint Péter.

Hanganyag: Fehér Anna


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást