Miért a külföldiek újítják meg a magyar konyhát?

Infostart
2009. június 29. 06:50
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a magyar konyhát külföldi szakácsok újítják meg - véli két gasztronómiai szakíró. Bittera Dóra és Molnár B. Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondták: az alapanyagok és a szakácsképzés még mindig a magyar konyha két kritikus pontja.

Be kell vallani, hogy Magyarországon nincsenek olyan képzettségű magyar szakácsok, mint az Étteremkalauz első két helyén szereplő éttermének külföldi séfjei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár B. Tamás, aki ezt azzal magyarázta, hogy itthon nincsenek olyan éttermek, amelyek kinevelnék a legmagasabb szintő főszakácsokat. 

Bittera Dóra szerint változatlanul két kritikus pontja van a magyar konyhának: az alapanyagok és a szakácsképzés, de hozzátette, az elmúlt néhány évben minőségi változást hozott, hogy egyre többen beszélnek a problémákról, és kialakult a séfeknek egy olyan csoportja, amely külföldre jár, és haza is hozza a tapasztalatokat.

Hosszú időn keresztül a "börtönbe zárt" magyar konyha szemlélete uralkodott - fogalmazott Molnár B. Tamás, hozzátéve: a hazai gasztronómiai örökség sokak szerint csak egy receptlista, amellyel nincs más teendő, mint követni azt. Ez ma már nem megy - hangsúlyozta a gasztronómiai szakíró.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást