Príma primavera - a világ széppé, gyönyörűvé tehető

Infostart
2009. április 16. 20:00
Egy gyermekien naiv férfi és egy bankrablásban segédkező fiatal nő közös utazását dolgozza fel Edelényi János Príma primavera című filmje, amelyet csütörtöktől vetítenek a mozikban.

Olyan filmet akartam csinálni, ami azt sugallja: a jó Isten mindenkinek ad még egy esélyt, ám azt meg kell tudni ragadni - mondta az InfoRádiónak a Príma primavera rendezője. Edelényi János hozzáfűzte: sikerült egy végtelenül optimista alkotást készíteni, amely nem hazudja azt, hogy a világ szép és gyönyörű, de megmutatja, hogy azzá tehető.

A Príma primavera holland-angol-bolgár-magyar koprodukcióban készült. "Amikor az ember egy alkotás költségvetését próbálja összeállítani a mai világban, nincs az a furcsa kombináció, amibe ne menne bele" - mondta Edelényi János, aki elárulta: eredetileg egészen más alkatú színésznőnek szánta film női főszerepét, amit végül a bolgár Vesela Kazakova játszott el.

A mellékszerepekben olyan idősebb, rangos színművészek láthatók, mint Schubert Éva, Máthé Erzsi és Gera Zoltán. Edelényi János elmondta: a filmet hatalmas kompromisszumok árán lehetett csak leforgatni, ezért ezeket a karaktereket néhány villanással kellett megteremteni. "Csak ezek a nagy színészek képesek arra, hogy az alatt a néhány perc alatt, amit a vásznon töltenek, figurát tudjanak teremteni" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást