Idén is kútvízzel locsolkodnak Hollókőn

Infostart
2009. április 11. 10:30
Hollókőn a hagyományos húsvét hétfői forgatag mellett idén új programként palóc népviseletben locsolkodhatnak a látogatók. A népzenei koncertek mellett az érdeklődők kipróbálhatják a tojásfestés különböző technikáit is.

A már megszokott programok várják azokat, akik húsvét hétfőn Hollókőre látogatnak: a település ófalujában a palóc néphagyományok elevenednek meg újra - mondta az InfoRádiónak a Hollókőért Közalapítvány elnöke.

A leglátványosabb és legfontosabb szokás természetesen a locsolkodás kútvízzel. Régen a fiúk csapatokba verődve járták a "lányos házakat", és főleg az eladósorban lévő lányokat locsolták meg.

Sztrémi Zsuzsa elmondta, hogy idén a locsolkodásban a vendégek is részt vehetnek: beöltözhetnek népviseletbe, és akár ők is locsolkodhatnak kútvízzel.

Egész húsvét hétfőn Nógrád megyei hagyományőrzők, néptáncosok és népzenészek váltják egymást a szabadtéri színpadon, ahol a Csík zenekar zárja a rendezvényt.

Lesz kézműves kirakodóvásár is tojásfestőkkel, és az érdeklődők ki is próbálhatják a tojásdíszítés különböző technikáit.

Hanganyag: Fehér Anna


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást