Ezentúl Kínában is termelnek majd bordeaux-i bort

Infostart
2009. március 31. 09:30
Kínában szeretne bort készíteni Franciaország egyik legpatinásabb bortermelője, a Chateau Lafite, amely piacra viszi az első kínai "bordeaux-it". Ha a vállalkozás sikerrel jár, lehet, hogy idővel újra kell rajzolni a világ bortérképét.

A bordeaux-i Pauillac-birtok 62 hektár szőlőt telepít a kína Santung tartományban fekvő Penglai-félszigeten - a területet "Kína Bordeaux-jának" is nevezik. A félszigeten az előző években megsokszorozódott a bortermelés, mert több külföldi cég próbálja megvetni a lábát errefelé. Már jelenleg is 25 ezer hektáron termelnek Cabernet Sauvignont, Merlot-t és Cabernet Franc-t - a bor 95 százaléka házibor.

A Chateau Lafite anyacége, a Domaines Barons de Rothschild számos területet felkeresett Kínában, időjárási és geográfiai okok miatt azonban végül a félszigetet választották. A vállalat igazgatója, Christophe Salin megjegyezte ugyanakkor: Franciaországban több száz éve kezdtek szőlőt termeszteni, és ők még csak most kezdik Kínában, így nem biztos, hogy még a mi életünkben választ kapunk arra a kérdésre, hogy a franciáéhoz hasonló minőségben elő lehet-e állítani a bort Kínában.

Sarah Kemp, az ügyről először író Decanter magazin szerkesztője szerint, ha a kísérlet sikerrel jár, akkor elképzelhető, hogy hosszú távon újra kell rajzolnunk a világ bortérképét. Kína tavaly került be a világ tíz legfontosabb bortermelő országa közé, és 2012-re a hetedik szeretne lenni.