II.Rákóczi Ferencre emlékeztek szülőfalujában

InfoRádió / MTI
2009. március 29. 18:29
Magyarország és Erdély fejedelmére, II. Rákóczi Ferencre emlékeztek születésének 333. évfordulóján vasárnap a szlovákiai Borsiban, szülőházánál, az évtizedek óta felújítás alatt lévő Rákóczi-kastély parkjában 1968 óta álló szobra előtt.

A történelmi Zemplén vármegye Borsi várában 1676. március 27-én született II. Rákóczi Ferenc, Erdély és Magyarország későbbi fejedelme.

A II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság szervezésében rá emlékezett egyebek mellett a Magyar Koalíció Pártja, Borsi község Önkormányzata, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata csaknem kétszáz ember előtt.

A jeles eseményre meghívták Orbán Viktort, a Fidesz elnökét is, ám más programja miatt nem lehetett jelen. Felolvasott üzenetében azt hangsúlyozta: Rákóczi szabadságharca volt az utolsó, amikor a Kárpát-medence minden népe közös célért fogott össze. Most is összefogásra van szükség annak érdekében, hogy megszűnjék a Kárpát-medencében élők megosztottsága - írta a pártelnök.

Surján László az Európai Unió néppárti képviselője ehhez csatlakozva egyebek mellett azt mondta a megemlékezésen: a Rákóczi-szabadságharc a Kárpát-medencei népek egységét szimbolizálta, és bár világháborúk szétverték azt, ami eggyé tartozott, de igazából ezt az egységet csak egy népszavazás tudta szétzúzni - utalt ezzel a kettős állampolgárságról tartott referendumra.