Megismerheti Rejtő Jenőt és korát

Infostart
2009. március 17. 15:58
Rejtő Jenő életét, korát, személyes használati tárgyait és műveinek első kiadásait is bemutatta a Magyar Zsidó Múzeum kedden este nyíló új kiállítása. A Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével megvalósult tárlaton bemutatják Varsányi Ferenc rajzfilmrendező az író életéről készített animációs dokumentumfilmjét is.

Több közgyűjtemény összefogásából született és szokatlan szempontból közelíti meg a Rejtő Jenő-jelenséget a Magyar Zsidó Múzeum az író életéről szóló kiállítása - mondta az InfoRádiónak annak kurátora.

A tárlat egyik része korabeli plakátokkal, színlapokkal, fotókkal, kávéházi enteriőrrel idézi meg a harmincas évek pesti hangulatát és Rejtő Jenőt, a sikeres színpadi kabarészerzőt és librettistát, valamint alkotótársait és a kor színházi világát.

Itt olvashatnak az érdeklődők az író életéről - amelyről azonban igen kevés dokumentum maradt fenn -, és láthatják személyes tárgyait, például az útlevelét, munkaszolgálatos könyvét, levelezését és kéziratait.

A kiállítás másik részében a látogatók előtt megjelenik Rejtő Jenő regényeinek néhány jelenete az író legendás humorával fűszerezve, és látható lesz Varsányi Ferenc Egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak című dokumentumfilmje is - magyarázta Rusznák Rita.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást