Lerch István a Beatles miatt kezdett el dalokat írni

Infostart
2009. március 17. 20:00
Zeneszerzői munkája elismeréseként Erkel Ferenc-díjat vehetett át Lerch István, aki az InfoRádiónak elmondta: bár 36 éve dolgozik előadóművészként is, elsősorban a zeneszerzés érdekli. Miután első dalait visszadobta a sanzonbizottság, amolyan tesztelésként Elton John egyik dalával próbálkozott, ez szintén nem volt elég jó a testületnek - és akkor már tudta: "van mit keresnie ezen a pályán".

Elsősorban zeneszerzőnek tartom magát Lerch István, és csak másodsorban előadóművésznek. A művész azután nyilatkozott az Inforádiónak, hogy Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, amit az előző években főleg komolyzenészek kaptak meg.

Hozzátette: nem szereti a komolyzene és a könnyűzene megkülönböztetését. A dalait ráadásul komolyzenei tudásának köszönhetően tudta megírni, és zongoraművésznek készült. Viszont amikor meghallotta a Beatlest, akkor úgy döntött, ő ilyen dalokat fog írni - mesélte a kitüntetett.

Lerch István fölidézte, hogy a kommunista diktatúra sanzonbizottsága visszadobta első szerzeményeit. Viszont annyira gyanúsak lettek neki, hogy benyújtotta Elton John egyik dalát szöveg nélkül, és azok azt sem engedélyezték. "Onnantól kezdve tudtam, hogy van mit keresnem ezen a pályán" - jelentette ki.

Lerch István játszott a V'73 és a V' Motorock tagjaként, és elmondása szerint a Demjén Ferenccel közösen írt Várj, míg felkel majd a nap című szám volt számukra a nagy áttörés.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást