Egy az egyben lopás a Süsü híres főcímdala? - videókkal

Infostart
2009. február 25. 11:46
Pontosan megegyezik a Süsü híres nótájának dallama egy kevésbé ismert amerikai zeneszerző, Willie Mitchell 1970-ben írt, Cherry Tree című szerzeményének dallamával - írja az Index. Bergendy István tagadja a vádakat, A Zeneakadémia dzsessz tanszékének vezetője szerint lottóötöshöz hasonlít, ha véletlenül jutott eszébe neki is ugyanaz a dallam.

"Én vagyok a híres egyfejű. A nevem is annyi csak: Süsü." - kezdődik a híres magyar bábsorozat főcímdala. A nótát Bergendy István írta 1975-ben, a televízió felkérésére. A szöveget Csukás István szerezte a dalhoz. A Süsü egyébként a szerb Miroslav Nastasijevic művéből készült rádiójáték.

Kiderült azonban - írja az Index -, hogy a dal szinte hangról hangra megegyezik egy kevésbé ismert amerikai zenész, Willie Mitchell egy 1970-es szerzeményével, a Cherry Tree-vel.

Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának vezetője, zongoraművész, zeneszerző szerint "előfordulhat ugyan, hogy egyszerre jusson eszébe ugyanaz a dallam két szerzőnek, de ez lottóötös szintű esély. Első hallásra feltételezi az ember, hogy ismerte a szerző az eredeti anyagot."


Bergendy viszont kitart amellett, hogy sosem hallott Willie Mitchelről. A most 81 éves zenészt, aki a memphisi Royal Recording Studiost vezeti, az Indexnek még nem sikerült elérnie.