Festő készített képregényt a Toldiból

Infostart
2009. február 17. 09:40
Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas festőművész készítette az illusztrációkat Arany János Toldi című elbeszélő költeményének legújabb kiadásához, amely nemrégiben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

A nyolc-tíz éves, képregényeket kedvelő gyermekek számára kívánta érdekes formában feldolgozni Arany János művét Vojnich Erzsébet, amikor elvállalta a Toldi illusztrálását.

A festőnő fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a gyerekek el is olvassák az eredeti szöveget, így a képek sorozata csak akkor kap összefüggő értelmezést, ha valaki már ismeri Arany János klasszikusának sorait.

A kötet szerkezetében a képregényszerű illusztrációk énekenként egy-egy oldalt foglalnak el, egy-egy karakter történetét dolgozzák fel a fekete-fehér rajzok.

Vojnich Erzsébet az InfoRádiónak elmondta, hogy mivel korábban soha nem készített képregényt, kénytelen volt utánanézni, milyen eszköztárat, szerkesztést és ikonokat használ ez a műfaj. A festőnő ugyanakkor nem minden tekintetben követte a képregény szabályait, mint mondta, a végeredmény "sajátos alkotás" lett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást