Digitális filmtrükkök és mocsári ciprusok

Infostart
2009. január 31. 09:30
A Magyar Filmszemlén a legnagyobb figyelmet a játékfilmek kapják, pedig a versenyre nevezett alkotások töredékét teszik csak ki, idén a százból mindössze 18 a mozifilm. Mellettük látható 12 tudományos-ismeretterjesztő mű is, amelyekből a többi mellett a digitális filmtrükköket, Izland természeti kincseit, a bükkábrányi ősciprusok tárolásának módját, a tatárjárás korát és a buddhizmust ismerhetjük meg. Ezekből szemezgetett az InfoRádió.
Digitális valóság a filmben

A filmkészítés egyik legnagyobb nehézsége a valósághű ábrázolás, amely paradox módon a legtöbb trükköt igényli. A mesevilág látványát ugyanis könnyen befogadja a néző, míg a valóság ábrázolásával szemben igen kritikus. Borbás Tamás filmje a hazai filmek példáján keresztül, tudósok és filmes alkotók segítségével mutatja be a digitális képalkotás lehetőségeit és korlátait.

Izland, a hasadó sziget

Izlandról az elmúlt hónapok híradásaiban leginkább a gazdasági válság és a kormány bukása kapcsán hallunk. Török Zoltán azonban természetfilmet forgatott a páratlan szépségű szigeten, alkotásában pedig a nehezen lencsevégre kapható élővilágra fókuszált. Sarki rókák, fókák, bálnák és az ember együttélését követhetjük nyomon.

Korhadó múlt, porladó jövő? - Bükkábrányi ősciprusok

Kollányi Ágoston filmje azt mutatja be, hogyan bukkantak a munkások a bükkábrányi lignitbánya meddő homokrétegében a sokmillió éves mocsáriciprus-maradványokra. A markolók egy egész erdőt emeltek ki a föld alól. A film azt mutatja be, hogyan óvható meg a lelet a kiszáradástól, a hasadástól és a porladástól.

Pannon sivatag

Manapság már mindenki tud arról, hogy az egész világot felmelegedés fenyegeti. Mosonyi Szabolcs filmje azt mutatja be, a folyamatban milyen hatása van Magyarország élővilágára.

A tatárok Magyarországon

Egy ismeretterjesztő film Magyarország XIII. századi történetéről, arról, hogy 1242-ben a tatárjárás, és az úgynevezett második tatárjárás idején, Kun László uralkodása alatt milyen törvények uralkodtak Dzsingisz kán mongol világbirodalmában. Eközben Magyarországon belviszályok dúltak. Lakatos Iván alkotása.

Világvallások nyomában - A buddhizmus

Szabó Mihály készített már ismeretterjesztő filmet a hinduizmusról, az iszlámról, a judaizmusról és a katolicizmusról is, ezúttal a buddhizmus kerül terítékre. Bemutatja a buddhisták életének fontos állomásait, miközben végig kíséri Buddha zarándokútját.