Film Balassagyarmat hőstettéről

Infostart
2009. január 29. 18:20
Kilencven évvel ezelőtt, 1919. január 29-én Balassagyarmat lakossága fegyveresen ellenállt a megszálló cseh csapatoknak, és a város Magyarország része maradhatott. Az Országgyűlés ezért 2005-ben Balassagyarmat városának a Civitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb város címet adományozta. Az évforduló alkalmából dokumentumfilm készült az eseményekről, amit csütörtökön mutatnak be a balassagyarmati Madách Filmszínházban.

A Legbátrabb város címmel film készült arról, hogy Balassagyarmat lakossága miként űzte ki a cseh csapatokat nem sokkal az I. világháború után - mondta az InfoRádiónak Matúz Gábor rendező.

A csehek 1919. január 15-én lépték át az Ipolyt, és foglalták el Balassagyarmatot, illetve több települést is a folyó bal partján. Az ellenállást a helyi vasutasok kezdték, és felvették a kapcsolatot a városból kivonult katonákkal.

A megszállás két hétig tartott, ugyanis 1919. január 29-én hajnalban Balassagyarmat lakossága a vasutasokkal és a honvédekkel közösen kiverte a városból a cseh csapatokat.

Az Országgyűlés 2005-ben Balassagyarmat városának a Civitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb város címet adományozta.

A film dokumentarista eszközökkel mutatja be az eseményeket, de a történet több részét megfilmesítették - közölte Matúz Gábor. A filmben megszólal Romsics Ignác, Szabó József János hadtörténész, valamint Gere József helyi vasúttörténész, és Keklicska Árpád, a megyei levéltár vezetője.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást