Félévezredes könyvet adtak ki az építészetről

Infostart
2009. január 19. 20:40
A múlt és a praktikus jelen összeolvasztása miatt egyedülálló Palladio: Négy könyv az építészetről című munkája - mondta az InfoRádiónak Mezős Tamás. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a könyv facsimile kiadásának bemutatóján a négy éve elhunyt Hajnóczi Gáborra is emlékezett, hiszen a munka fordítása a filológus érdeme.

Megjelent Palladio: Négy könyv az építészetről című munkájának hasonmás kiadása, ami Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint az építészettörténet hallatlanul fontos dokumentuma. Vitruvius Krisztus előtt megjelent tíz könyvét követően ugyanis ez a második meghatározó építészetelméleti írás.

A műből kitűnik, mennyi mindent tudtak a régiek, amit mi elfelejtettünk - mondta Mezős Tamás, aki szerint alapvetően szakmai ismereteket közlő műről van szó, amelyet azonban a ma embere is érdekesnek, izgalmasnak találhat. A kötet bemutatja az akkori világ tudását.

Mezős Tamás rámutatott: Palladio művészettörténésznek sem volt utolsó, ő maga is dolgozott római kori emlékek feltárásán. Ebben a könyvben megtalálhatóak görög és római lakóházak tőle származó rekonstrukciói, de az építkezés menetéről magáról is értekezik a szerző, és bölcs tanácsokat is ad.

A KÖH elnöke megjegyezte: számunkra azért fontos a reneszánsz ezen korszaka, mert a Budapestet jellemző 19. század végi építészet alapvetően az itáliai reneszánszból táplálkozott. Tehát 300-350 éves késéssel tetten érhetőek azok a Palladio-motívumok a főváros építészetében, amelyek a maguk idejében újak voltak.

A kötetet a pár éve fiatalon elhunyt Hajnóczi Gábor filológus fordította.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mezõs Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Marosi Ernõ akadémikus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást