Az UNICEF javára adnak karácsonyi jótékonysági koncertet a Nemzeti Filharmonikusok

Infostart
2008. december 22. 21:16
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az UNICEF javára rendez jótékonysági hangversenyt kedden, a Művészetek Palotájában. Az együttes, amely az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövete, az esten Bach h-moll miséjét adja elő. A részletekről Kocsis Zoltánt, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatóját kérdeztük.

Az UNICEF javára rendez jótékonysági hangversenyt kedden, a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és azzal együtt a Nemzeti Énekkar is. Ez a koncert, illetve az UNICEF-nagykövetség ugyanazt jelenti számomra, mint a Gyermekmentő Szolgálatnál végzett tevékenységem - mondta az InfoRádiónak Kocsis Zoltán, az együttes főzeneigazgatója, az UNICEF jószolgálati nagykövete.

Hozzátette: a maga módján próbál enyhíteni a szenvedéseken, "elősegíteni játszóterek építését, megakadályozni óvodák bezárását, befizetni napközis ebédeket..." Rengeteg célra lehet felhasználni azt a pénzt, amit ezzel gyűjtünk - szögezte le a karmester.

Kocsis Zoltán szerint Bach h-moll miséje olyan közönségvonzó darab, amelynek a meghallgatása után "másképp kel föl a székből az ember". Úgy látja, karácsony lévén nem lett volna ennél jobb választás.

Jövőre, 2009-ben a Nemzeti Filharmonikusok fontosabb fellépései közt lesz egy Kanári-szigeteki fesztivál, ahol két koncertet adnak, az egyik Las Palmasban, a másik Tenerifén. Áprilisban spanyol turnéra indulnak, továbbá lemezre veszik Richard Strauss korai műveit - vázolta a karmester.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást