Érdekes zenei párosítás a Muzsikás karácsonyi koncertjén

Infostart
2008. december 19. 10:14
Vasárnap este karácsonyi koncertet ad a Zeneakadémián a Muzsikás együttes. Az immár hagyományos, zenés karácsonyon az idén nem csak Petrás Mária moldvai énekes vesz részt, hanem orgonán közreműködik Ruppert István is. Sipos Mihály, az együttes alapító tagja elmondta: egy különleges barokk orgonazene kapcsolódik majd össze egy népzenei összeállítással.

Vasárnap este fél 8-tól a Zeneakadémián ad karácsonyi koncertet a Muzsikás együttes. Sipos Mihály az InfoRádiónak elmondta, hogy a koncerten érdekes párosításként barokk orgonamuzsikát és népzenét, népéneket, zsoltárt lehet hallani.

Az együttes alapítója kifejtette: a különböző zenei műfajok természetes módon kapcsolódnak egymáshoz, a dudát utánzó barokk orgonaművet Bartók hegedűduói, békási népzene, majd falusi éjféli orgonajáték követi. Különlegesség, hogy elhangzanak rövid gregorián misetételek úgy, ahogy azt máig megőrizték Moldvában - tette hozzá.

A koncert előtt néhány nappal jelent meg a Muzsikás együttes DVD-je Allegro barbaro címmel, amely a tavalyi millenárisbeli koncert felvételét tartalmazza. Sipos Mihály elmondta: a lemezen Bartók-művek hangzanak el úgy, hogy a gyanútlan hallgató azt hiheti, végig egy Muzsikás-koncertet hallgat.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást