Meztelen opera sokkolja a kínaiakat

Infostart
2008. december 17. 05:40
Nudista operákkal sokkolja a kínaiakat egy fotográfus. Most megnyílt kiállításának képein operajelmezekbe öltözött meztelen emberek láthatók. Sokan úgy érzik, Liu Zeng megszentségteleníti a kínai kultúrát.

Nudista operákkal sokkolja a kínaiakat egy fotográfus. Liu Zenget azzal gyanúsítják, hogy rombolja a pekingi opera tekintélyét, márpedig az a kínai kultúra sarkköve. Kiállítása, ami a "Meztelen Pekingi Opera" címet viseli, nemrég nyílt meg az Új Pekingi Galériában, azonban máris sokan kritizálják.

Liu azért vált újságíró-fotósból művésszé, mer úgy érezte, el kell mondania, mit gondol a kínai kortárs társadalomról. Mint mondja, a pekingi opera túlszabályozott, amiben pedig igencsak hasonlatos a kínai társadalomhoz. A meztelenség viszont áttöri ezeket a szabályokat, és dacol a hagyományos felfogással.

A képeken látható emberek nem operaénekesek, hanem hétköznapi emberek, akik azért mégsem teljesen ruhátlanok, mivel ledér operajelmezeket viselnek. Mint Liu mondta, próbált megnyerni magának néhány operaénekest is, de azzal utasították vissza, hogy ha megtennék, nem biztosak benne, hogy valaha visszatérhetnének a színpadra.

A kiállítás látogatói közül sokan úgy érezték, az megszentségteleníti a kínai kultúrát.