Händel Messiása a Művészetek Palotájában

Infostart
2008. december 15. 19:35
Händel Messiás című oratorikus művének első két részét 240 fős vegyeskarral kiegészülve adja elő a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar kedd este a Művészetek Palotájában.

Kedd este a Művészetek Palotájában lép fel a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amely Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriumát adja elő. Művészeti vezetőjük az InfoRádiónak elmondta: a koncertre látogatók a mű első két részét hallhatják.

Záborszky Kálmán szerint a nyitányban a barokk zeneszerző ragyogóan megkomponálva mutatja be azt a zavaros időszakot, amikor az emberek, Jézus születése előtt még nem tudták, merre tartsanak. Ezt követi a Jézusra várást ábrázoló, üdítően harmonikus epizód, a második rész végén pedig felcsendül a híres Halleluja-kórus.

A mű bemutatója 1742-ben volt - a művészeti vezető szerint azóta töretlen a népszerűsége. Minden időszakban megtalálták ezt az oratóriumot, igaz az utóbbi tizenöt-húsz évben lekerült a műről a romantikus máz.

Nagy munka volt összeállítani az előadást - vallotta be Záborszky Kálmán, aki elmondta azt is, hogy a szimfonikus zenekar egy 240 fős kórussal adja elő Händel Messiását.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást