303 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

Infostart
2008. december 3. 13:59
"303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" címmel jelent meg nemrég a Gabo Könyvkiadó pop-rock zenei kötete. A könyv átfogó képet ad a magyar könnyűzene meghatározó lemezeiről, a 60-as évek közepétől egészen napjainkig. A számtalan képpel illusztrált válogatás szinte minden stílust igyekszik felölelni.

Nem szerettünk volna kihagyni senkit és semmit - nyilatkozta az InfoRádiónak a kiadvány szerkesztője Dömötör Endre zenei újságíró. A kiadvány azt a célt tűzte ki, hogy a magyar könnyűzene egész történetét összefoglalja - mondta.

Ennek megfelelően a stílusok kavalkádjával találkozik az olvasó a kötetben, a disco-ról, a heavy metalról, a hip hopról, a sanzon és a jazz-ről egyaránt találnak cikkeket az érdeklődők - Nagy Ferón át egészen Vámosi Jánosig. A kötet egy-egy előadó karrierjét veszi szemügyre és a kiválasztott lemezt mélyebben igyekszik elemezni.

A legjelentősebb, illetve a minőségileg legjobb lemezeket próbáltuk kiválogatni, ám egy kritikai képet is igyekeztünk kialakítani - mondta a kötet szerkesztője. Válogatásunkban a népzenei, sőt a legújabb elektronikus zenei előadók albumai is helyet kaptak - tette hozzá.

A kötetben nem csak sikerlemezek szerepelnek, hanem kevesek által ismert, ámde kultikusnak számító albumok is. A részletes elemzés mellett pedig pikáns apróságok és pletykák is olvashatók a kötetben.

A hatvanas évek közepe óta szinte minden évben jelentek meg idehaza, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő könnyűzenei albumok- véli Dömötör Endre. A hatvanas évekből az Illést említeném, a hetvenes évekből a Syriust és az LGT egy-egy jelentős lemezét, de szintén a sorba illik a Bikini együttes "Hova lett" című első albuma is.

A kötet előzménye és egyben ötletadója az "1001 lemez, amit hallanod kell mielőtt meghalsz" című nemzetközi kiadvány volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást