"Vigyék a templomokba a vallási tárgyú festményeket!"

Infostart
2008. december 2. 08:00
Múzeumok helyett templomokban kellene elhelyezni a vallásos témájú klasszikus műalkotásokat, véli az angliai katolikus bíboros érsek. A brit Nemzeti Galéria például átadhatná a Westminsteri katolikus székesegyháznak Piero della Francesca egyik festményét.

Cormac Murphy-O'Connor westminsteri bíboros érsek arra hivatkozik, hogy Piero della Francesca az 1450-es években azért festette meg nagyszerű reneszánsz alkotását Krisztus megkereszteléséről, hogy a képpel a templomi gyülekezetet erősítse hitében, nem pedig azért, hogy múzeumlátogatók találjanak benne esztétikai élvezetet.

Legjobb lenne tehát - mondta egy előadása során Anglia és Wales katolikus egyházfője - leakasztani ezt a festményt a National Gallery faláról, és áthelyezni a katedrálisba.

Piero della Francesca műve 1861 óta a világhírű és ingyen látogatható londoni közgyűjtemény kincse, akkor vásárolták meg a Borgo an Sepolcroi apátságtól. Kétségtelen, hogy eredetileg oltárkép volt. De templomi elhelyezése több okból lenne botor dolog.

Egyrészt sok millió dolláros érték, tehát a templomi őrizete igen költséges és bonyolult lenne, másrészt ez a fára festett, több mint félezer éves kép szabályozott hőfokú és nedvességtartalmú környezetet igényel, ha ebből elmozdítják, hamarosan tönkremegy. Teológiai szempontból igen figyelemreméltó az angliai kardinális meglátása, de a régi mesterek vallásos ihletésű klasszikus festményeinek áthelyezése templomokba, a gyakorlatban megvalósíthatatlan.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást