A Monty Python "halott papagája" 1600 éves vicc

Infostart
2008. november 15. 08:00
Már a IV. századi Görögországban is létezett annak a viccnek az elődje, amelyet több mint 1600 évvel később a brit Monty Python társulat is feldolgozott.

Philogelos A nevettető című IV. századi anekdotagyűjteményében talált rá egy brit humorista egy ismerős jelenetre: egy férfi azért panaszkodik társának, mert az halott rabszolgát adott el neki. "Amikor még velem volt, nem csinált ehhez hasonló dolgot" - érkezett a válasz.

A Monty Python Repülő Cirkuszának jelenetében 1600 évvel később egy férfi sétál vissza az eladóhoz, aki egy halott "kék norvég" fajtájú papagájt adott el neki. Csak alszik, visszavágyik a fjordokhoz, a kék norvég szeret a hátán feküdni - kapta a magyarázatokat a vevő.


A két vicc közötti hasonlóságot egy brit komikus fedezte fel, aki Philogelos művét interneten szeretné elérhetővé tenni. Jim Bowen szerint a 256 anekdota közül sok nagyon is hasonló a mai viccekhez, és olyan témákat járnak körül, mint szellentés, szex vagy rút feleség.

Néhány görög vicc azonban zavarba ejtheti a mai kor emberét, főleg azok, amelyekben saláta szerepel - a görögök ugyanis úgy tartották, hogy a zöldség vágyserkentő.