Három kínai császár előtt tiszteleg Andy Warhol jó barátja

Infostart
2008. november 13. 17:22
"A három kínai császár" címmel nyílt ma kiállítás Havadtőy Sámuel nemzetközileg is elismert képzőművész két új sorozatából a B55 Galériában.

A londoni születésű, New Yorkban, Genfben, majd ismét Magyarországon alkotó festőművész, Sam Havadtoy, azaz Havadtőy Sámuel kínai tematikájú, új kiállítása november 13. és december 9. között látható a B55 galériában. A három kínai császár című tárlat a művész két új sorozatát mutatja be.

Hat, kínai vázákat ábrázoló alkotás mellett Havadtőy képeivel három, 16-17. századi kínai uralkodó, Kang-hszi, Jung-cseng és Csien-lung előtt tiszteleg, akik ugyan erőskezű hadvezérként vezették a birodalmukat, ám közben pártolták a művészeteket és nem pusztították, hanem sajátjukként őrizték meg a múlt értékeit.

A nemzetközileg is elismert művész az InfoRádiónak adott interjújában élete egyik nagy ajándékának nevezte, hogy külföldi útjai során megtanult érdeklődéssel, nyitottsággal fordulni más emberek felé.

Havadtőy Sámuel 20 évig élt együtt Yoko Onóval, pályája során pedig olyan művészekkel került baráti kapcsolatba, mint Keith Haring, George Condo vagy Andy Warhol. Utóbbinak Havadtőy Sámuel elmondása szerint a nagy hatása volt egyedi stílusának kialakításában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást