Ian Anderson: A mai zenészek nem mernek kalandozni

Infostart
2008. november 5. 09:00
Új lemezek készítése helyett az élőzenélésre kíván koncentrálni Ian Anderson, a Jethro Tull együttes frontembere, aki szerint a rockzene fejlődése megtorpant a 80-as évek végén. A 40 éves zenekar Budapesten járt.
A 60-as évek végén, a Jetho Tull indulásakor hogyan alakult ki a zenekar hangzásvilága?

Ha zenész voltál, olyasmit kerestél, ami a tiéd, amit a magadénak mondhatsz. Nem volt nehéz feladat, mert sok mindenből lehetett választani. És a 60-as évek végén az is igen izgalmasnak tűnt, hogy új hangzásokat hozzunk be a popzene világába. A klasszikus zene, a népzene, a dzsessz és a blues, az ázsiai és a mediterrán muzsikák mind hatottak már a második, 69-es lemezünkre, tehát ezzel mindig is foglalkoztam. Meglep, hogy manapság a fiatal zenészek többsége nem mer kalandozni, és a zenekarok hajlamosak rá, hogy ugyanúgy szóljanak. Olyan, mintha a 80-as évek végén, a seattle-i grunge hangzással megállt volna a rockzene fejlődése.

A Jethro Tull kilenc éve nem adott ki új lemezt és szóló előadóként Ön is öt éve jelentetett meg utoljára albumot. Dolgozik új dalokon, tervez új anyaggal előrukkolni?

Tervek mindig vannak, és az elmúlt másfél évben szereztem sok új zenét is. Sok új számot vettünk már fel, jövő januárban és februárban pedig ismét lesz időm stúdióban dolgozni. Nem vagyok ellene egy új lemeznek, de a zenekar mindig is az élőzenélésről volt ismert, így egy új Jethro Tull-album elkészítése luxusnak tűnik. Õszintén szólva kétlem, hogy a rajongók kíváncsiak lennének egy új lemezre. Õk egy régi-új lemezt szeretnének, olyasmit, mint egy Aqualung kettő, ami új, de mégis úgy hangzik, mint a régi lemezek. Ez viszont nem érdekel, mert ezen már túl vagyok, és új dolgok érdekelnek. Most épp Anoushka Shankarral, az indiai koncertünk világhírű vendégművészével közös dalainkat írtam meg. Tehát jelenleg ez foglalkoztat, mert nagy kihívás szitárra és fuvolára zenét írni.

Az 1980-as évek óta többször felléptek Magyarországon, Budapest címmel egy dalt is írtak. Van valamilyen különleges kötődésük az országhoz?

A közönség mindig azt szeretné hallani, hogy az ő városa a legkülönlegesebb, és hogy mindennél jobban vágyunk oda visszamenni, ami nyilván nem igaz. De Budapest valóban egyike a különleges helyeknek, ahogy az elmúlt több mint húsz évben nyilvánvalóvá vált. Igazán turistaként még nem volt alkalmam meglátogatni a várost, de remélem, jövőre vissza tudunk jönni pár napra a feleségemmel, aki szintén járt már itt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást