A fotóművész keresztapává vált

Infostart
2008. november 4. 17:10
Az eltűnő paraszti kultúrák több mint négy évtizednyi fotódokumentumait tartalmazza Korniss Péter fotóművész Kötődések című új albuma. Az album magyarországi felvételek mellett a Felvidéken, Erdélyben, Moldvában és a Vajdaságban készült fotográfiákat is tartalmaz.

Három fejezet alkotja a könyvet - mondta kérdésünkre Korniss Péter. Az első fejezet az 1967 és 1978 között készült fotókat fogja össze. Ebben az időszakban még szinte érintetlen falvakkal találkoztam - mondta a fotográfus. A második fejezet képei 1978 és 1986 között készültek. Ekkor egy ingázó munkás életét követte nyomon a művész. A kubikus Tiszaeszlárról járt dolgozni Budapestre, a Fővárosi Gázművekhez.

A harmadik időszak: 1989-2008. Ez a rendszerváltás időszaka, kinyíltak a falvak, megváltozott az élet. A régi közösségi formák sok esetben széthullottak, és ami nagyon érdekes, hogy sok helyről elmentek külföldre dolgozni. Mindez nyomot hagyott a mindennapi életen.

A "Kötődés" cím több szempontból fontos a művész számára. Mint elmondta, elsősorban azt jelenti, hogy ő személyesen kötődik a témához. A kötődés ugyanakkor azokat a személyes, sokszor baráti kapcsolatokat is jelenti, amelyek Korniss Pétert fotográfiáinak alanyihoz fűzi. Korniss például keresztapa lett az egyik családnál.

Az is fontos, hogy ezekben a falvakban az emberek kötődnek egymáshoz - tette hozzá Korniss Péter.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást