Dán fotós felvételei az 1956-os forradalomról a Nemzeti Múzeumban

InfoRádió / MTI
2008. október 29. 08:45
Ajándék Dániából - Vagn Hansen dán fotóriporter felvételei az 1956-os forradalomról címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás november végéig látogatható.

A magyarországi forradalom idején készült fotók, valamint a dán Billed Bladet című hetilap akkori példányai, amelyekben a képek eredetileg megjelentek, egy Koppenhágában élő férfi, Henning Schultz segítségével jutottak el a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. Õt az egyik címlapon látható fotó, egy géppisztolyt tartó 15 éves kislány képe ragadta meg, ezután kezdett nyomozni a fotós, Vagn Hansen után.

Mads Sandau-Jensen, a Dán Királyság nagykövete a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: 1956-ban Dánia egy emberként követte Magyarország harcát a szovjet túlerővel szemben.

A dán fotóriporter, Vagn Hansen megdöbbentő felvételein megelevenedik a többi mellett a harcok utáni Üllői út, a Köztársaság téri pártház ostromát követően a holttestek elszállítása, katonák és felkelők egy T-34-es harckocsin a romos Kilián laktanya előtt, meggyalázott holttest a Kenyérmező utcában, Mindszenty József hercegprímás és felkelők csoportjai is.