Kik és miért lázadtak 1968-ban?

Infostart
2008. október 7. 15:38
"1968 a magyar filmművészet tükrében" címmel indít vetítséssorozatot keddenként fél hattól az Akku kulturális központ. A vetítések után az érdeklődők beszélgetésen is részt vehetnek az egykori alkotókkal.

Hogyan hatott 1968, a beatnemzedék lázadása a magyar filmművészetre? - ezt kívánja bemutatni most kezdődő programjával az Akku kulturális központ. A sorozat olyan magyar alkotásokat tűz műsorra, amelyek 1968 tágan értelmezett hatásaival foglalkoznak.

A vetítésen szerepel egyebek között Jancsó Miklós két filmje, a Fényes szelek, amely az 1948-as NÉKOSZ mozgalom történetébe bújtatva jelenítette meg a diáklázadások eszméit, és első Olaszországban készült alkotása, A pacifista, amely a szélsőséges ifjúsági mozgalmak lélektanába enged betekintést.

Szintén két film látható Kovács András rendezőtől, aki a Falak és a Staféta című munkáiban az új gazdasági mehanizmus hatásait és a szocializmus működésével kapcsolatos kérdéseit dolgozta fel. A fiatalokhoz kapcsolódó kulturális, művészeti vállalkozásokat, a beat zenei mozgalmakat Mészáros Márta Szép leányok, ne sírjatok és Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjei képviselik.

Szintén a korszak fiataljainak életét mutatja be Gazdag Gyula kultikus filmszatírája, a Sípoló macskakő, vagy az 1848-as forradalom 125. évfordulójára készült Petőfi '73 című film, Kardos Ferenc rendezésében. A vetítéssorozat Lányi András Tíz év múlva című filmjével ér véget, amely - ahogy azt a címe is tükrözi - 1978-ból tekint vissza az eltelt tíz évre, és annak kudarcaira.

A szervezők igyekeztek a korszak mozis hangulatát is megidézni, így a nagyjátékfilmek előtt rövid dokumentumfilmeket is vetítenek a Balázs Béla Stúdió archívumából. Mint azt Gelencsér Gábor, a vetítéssorozat szerkesztője az InfoRádiónak elmondta, ezek a filmek '68-at követő kiábrándultságot és az intézményrendszer működésképtelenségét elevenítik fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást