Sebestyén Márta is énekel Peter Gabriel új albumán

Infostart
2008. október 1. 13:00
Sebestyén Márta egy dala is szerepel Peter Gabriel angol zeneszerző legújabb, Big Blue Ball című albumán. A Rivers - Folyók című szám 12 évvel a rögzítése után jelent most meg. Az InfoRádió a közös munkáról és a dal születésének körülményeiről kérdezte a népdalénekesnőt.

Peter Gabriel nyaranta rendszeresen meginvitál zenészeket bathi stúdiójába, a világ minden tájáról - elevenítette fel a régi emlékeket Sebestyén Márta, aki a Deep Foresttel való együttműködésekor, tizenkét éve kapott meghívást a brit zenész otthonába.

Mint mondta, a jelenlévők egy sajátos nyelven, a zene nyelvén kommunikáltak egymással, nála például egy furulya volt, amelyet azonnal megszólaltatott, ha mások olyan dallamokat játszottak, amelybe illett a muzsikája.

A házigazda egyszer csak Sebestyén Mártát két másik zenésszel együtt a stúdióba invitálta egy spontán zenélésre. A négy zenész, aki korábban sosem találkozott, majdnem nyolcpercnyi hanganyagot készített. A férfiak csak annyit kérdeztek a magyar énekesnőtől, hogy milyen hangnemben szeret énekelni, majd pengetős hangszereikkel A-mollban alapot szolgáltattak a dalhoz, úgymond szőnyeget adtak az énekesnő alá. Sebestyén Márta pedig felénekelte az A Tiszáról a Dunára foly a víz című magyar népdalt.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, a felvétel sorsáról azóta sem hallott, egészen idén nyárig, amikor is Peter Gabriel meg nem jelentette a Big Blue Ball című albumát, amelyen Rivers, azaz Folyók címmel szerepel a nóta.

Az énekesnő Magyarországon is új albummal jelentkezett a közelmúltban, "Nyitva látám mennyeknek kapuját..." címmel jelent meg istenes és világi énekekből összeállított lemeze. Mint mondta, elsőként 17 évesen találkozott a Mária-énekekkel, amelyek azóta is elevenen élnek benne.

Az apokrif népi imádságokat tartalmazó dalgyűjteményt az énekesnő október 2-án a Művészetek Palotájában adja elő. Sebestyén Mártát Bolya Mátyás és Szokolay Dongó Balázs kíséri.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sebestyén Márta 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sebestyén Márta 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást