Titkos zsűri golyózta ki Esterházyt - 3 milliós irodalmi díj

Infostart
2008. szeptember 22. 19:40
Nagy várakozás előzi meg a Rotary Irodalmi Díj odaítélését. A mai napon a kuratórium nyilvánosságra hozta az esélyes művek listáját. Nagy meglepetés, hogy nem került a legjobb nyolcba Esterházy Péter új könyve és Grecsó Krisztián kötete sem. A díjat idén adják át először, összege 3 millió forint. Az irodalmi műveket jelölő zsűri nem kiadóknál dolgozó szerkesztőkből áll, névsoruk nem publikus.

Közeledik a Rotary Irodalmi Díj átadása, ezért a kuratórium nyilvánosságra hozta annak a nyolc művnek a listáját, amelyek közül majd a győztes kikerül. Ide olyan alkotások kerültek, amelyek egy vagy több zsűritagnál maximális pontszámot értek el. A lista érdekessége a verses műfaj markáns jelenléte, ez azt bizonyítja, hogy az ítészek az elmúlt év irodalmi termésében a verses kötetek minőségét jobbnak találták, mint a prózai művekét.

A kuratórium szeptember 30-án, kedden jelenti be a New York Kávéházban, mely művek nyerték az első három helyezést . A Rotary Irodalmi Díj győztesének nevét az október 9-i díjátadó gálán ismerheti meg a közönség ugyanott - tájékoztatott a kuratórium sajtószolgálata.

A jelöltek között az alábbi nyolc kötet szerepel: Lator László: Az egyetlen lehetőség - verseskötet (Európa Kiadó); Shhein Gábor: Bolondok tornya - verses regény (Jelenkor Kiadó); Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén - gyermekversek (Magvető Kiadó); Závada Pál: Idegen testünk - regény (Magvető Kiadó), Latzkovits Miklós: Laboda - novelláskötet (Magvető Kiadó); Lovas Ildiló: Spanyol menyasszony - regény (Kalligram Kiadó); Csukás István: Te mire gondolsz közben? - verseskötet (Gesta Kiadó) és Aczél Géza: (vissza)galopp - verseskötet (Jelenkor Kiadó).

Rotary Irodalmi Díjat kaphat az a 2007. július 1-je és 2008. június 30-a között megjelent, magyar nyelven írott alkotás - regény, novella, verseskötetet -, amely magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A díj rangját fokozza, hogy hárommillió forintos pénzdíj jár vele.

A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelynek elnöki teendőit Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P. E. N. Klub ügyvezető alelnöke látja el. A kuratórium tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora, valamint Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora.

A kuratórium az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztőket kért fel értékelésre, akiknek a névsora titkos, hogy biztosítani lehessen a befolyásolás-mentességet. A felkért szerkesztők konkrét szempontrendszer alapján zsűrizik mindazon műveket, amelyeket adott időszak alatt megismertek.

A díjátadó gála helyszíne október 9-én a New York Kávéház lesz. A díj anyagi hátterét ebben az évben a klub tagjai elsősorban saját magánvagyonukból, másodsorban szponzorok bevonásával teremtik elő.