Exhumálhatják a legendás költőt

Infostart
2008. szeptember 21. 19:00
Sok évi ellenkezés után most engedélyezte a spanyol költő családja a feltételezhetően Federico García Lorcát rejtő tömegsír exhumálását. A család ennek ellenére most sem rejti véka alá ellenszenvét mindezzel kapcsolatban. Egy, a költővel foglalkozó szakértő viszont élete egyik legboldogabb napjának nevezte azt a napot, amikor értesült az engedélyezésről.

Ugyan nem ért vele egyet, de nem ellenzi tovább Federico García Lorca feltételezett sírjának felnyitását a híres spanyol költő családja - jelentette be a költő unokahúga, Laura García Lorca.

A költő 72 éve tűnt el a spanyol polgárháború forgatagában. A feltételezések szerint egy tömegsírban nyugszik. A család eddig azért ellenezte az exhumálást, mert nem szerette volna régi sebeket felnyitni, és kételkedtek abban, hogy bármilyen megoldásra juthatnának a tudósok.

A költőt kutató irodalomtörténészek persze örülnek a családi álláspont megváltozásának, mivel így fény derülhet rá, mikor, hol és hogyan halt meg García Lorca. Az ír Ian Gibson, a költő egyik vezető szakértője egyenesen kijelentette, ez élete egyik legboldogabb napja. Hozzátette, szerinte Lorca lehet a polgárháborús megbékélés szimbóluma is.

Baltazar Garzón bírónak most azt kell eldöntenie, mi legyen azzal a Granadában fekvő területtel, ahol a költő tömegsírja van. Garzón volt az a bíró, aki elrendelte Augusto Pinochet chilei tábornok letartóztatását is.

Az 1936-39-es spanyol polgárháborúban félmillió ember halt meg. Tavaly Jose Luiz Zapatero, a kormányzó szocialista párt miniszterelnöke aláírta a történelmi emlékezetről szóló törvényt, amely szerint a kormány felelőssége, hogy kutassák fel mindazokat, akik eltűntek a polgárháborúban nyertes Franco tábornok 1975-ig tartó diktatúrája alatt. Eddig ugyanis magánszervezetek szervezték meg az exhumálásokat.

Federico García Lorcát azután hurcolták el és lőtték le, hogy köztársaságpártinak, kommunistának és homoszexuálisnak kiáltották ki őt.