Elhunyt Rentoul Ferenc, a BBC magyar adásának egykori legendás vezetője

Infostart
2008. szeptember 20. 12:59
Londonban váratlanul elhunyt Rentoul Ferenc újságíró, jogász, aki évtizedeken át a BBC magyar adásának vezetője volt. Rentoul Ferenc az ötvenes és hetvenes években dolgozott osztályvezetőként, akkor, amikor a BBC magyar adását a kommunista vezetők ellenséges propagandának tartották.

Rentoul Ferenc azoknak a magyaroknak a nemzedékéhez tartozott, akik még a nagy, 1956-os hullám előtt érkeztek Nagy-Britanniába. A Galló Ferenc néven született későbbi legendás újságíró 1938-ban utazott a szigetországba egy kereskedelmi cég képviselőjeként. Egy évvel később feleségül vette egy konzervatív párti képviselő, Sir Gervais Rentoul egyetlen lányát, Sylviát. A család kérésére Rentoulra változtatta vezetéknevét, hogy a név fennmaradjon. A házaspárnak három gyermeke született, akik Oxfordban diplomáztak.

Rentoul Ferenc 1941-ben kezdett a BBC-nél dolgozni, de annak ellenére, hogy befolyásos családba nősült és integrálódott, megtapasztalta a háborús idők gyanakvását.

Ehhez az időszakhoz kapcsolódik egy anekdota: egy rendőr bekopogott hozzá, azt tudakolva, hogy van-e rádiója. Rentoult ugyanis "ellenséges külföldinek" nevezte, akiktől el kell kobozni a rádiókészüléket, nehogy jelzéseket küldjön a Luftwaffénak. Rentoul azzal védekezett, hogy a felesége angol és ő nem élhet rádió nélkül. A bobby végül azzal a megoldással állt elő, hogy szigorúan csak Mrs. Rentoulnak engedélyezte a rádió használatát - emlékezett vissza későbbi főnökére Sárközy Mátyás író és rádiós.

Rentoult az is meglepte először, hogy már BBC bemondóként dolgozva felkérték: érzelemmentesen olvassa be a háborús híreket. Egyszer például egy szövetséges bombázásról kellett beszámolnia, és megkérdezte főnökét: ha a britek éket akarnak verni a németek és magyarok közé, miért nem mondhatja azt, hogy példátlan károkat szenvedett az ellenség? "Azért, mert ez nem igaz" - volt a szűkszavú válasz.

1949-ben a bizalom azonban már megerősödött, és Rentoult kinevezték a BBC magyar adásának főnökévé, ahol egészen 1975-ig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott - ez az időszak számított a magyar adás aranykorának.

A Mindszenty- és Rajk-per közvetítése és a perek hazugságait leleplező jegyzőkönyvet publikálása miatt a magyar hatóságok nagy erőfeszítéseket tettek a műsorok zavarására. Rentoul legemlékezetesebb munkái között tartják számon a Mindszenty bíborossal készített nagyinterjút, és az 1956-ban, magyar menekültekkel az osztrák határon felvett beszélgetéseket - mondta az InfoRádiónak Gera Gabriella volt BBC-s munkatárs, aki a magyar osztály történetéről végez kutatásokat.

Rentoul vezetése alatt a magyar adás a forradalom heteiben visszafogottan próbált kommunikálni és nem erősíteni azokat a reményeket, hogy a nyugat majd beavatkozik a felkelők oldalán. Katona Pál, egy másik volt BBC-s újságíró ezt így írta le: mindenki elkötelezett valamerre, de mi megpróbáltuk megőrizni műsoraink méltóságát.

Rentoul Ferenc haláláig rendszeresen publikált, legutóbb a New York-ban megjelenő Amerikai Magyar Népszavában.