Csak óvatosan a reggelivel - bélrákot okozhat!

Infostart
2008. augusztus 28. 05:30
A sült ételekből álló reggeli nagyban növeli a bélrák kialakulásának esélyét - állatják kutatók.

A Rákkutatási Világalap kiszámította: a naponta reggelire elfogyasztott 150 gramm feldolgozott hús (például kolbász vagy szalonna) 63 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának az esélyét.

Nagy-Britanniában a tipikus angol reggeli éppen ezekből az összetevőkből áll: tükörtojás, kolbász, bacon szalonna, gomba és paradicsom. Ez csaknem 700 kalóriát jelent annak, aki így indítja a napot.

Brit szakemberek azt tanácsolják a reggelizőknek, hogy kerüljék a hagyományos angol étkezést, mert így meg tudják előzni a bélrák kialakulását.

A világalap orvosi és tudományos tanácsadója elmondta: az emberek csak harmada van tisztában azzal, hogy kolbász és bacon, valamint egyéb vöröshúsok rendszeres fogyasztása bélrákot okozhat. Martin Wiseman professzor szerint a rákfajták harmada elkerülhető az egészséges táplálkozással, a rendszeres testmozgással, és a normális testsúly megőrzésével.