Rost Andrea: Örülnünk kellene annak, ha elértünk valamit

Infostart
2008. augusztus 21. 07:53
Nagyon sokféle emberi hang, sokféle énekhang létezik, de az európai emberek kevésbé vevők az újra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes, aki egy a világ különböző énektechnikáit bemutatni szándékozó projekten dolgozik. A művésznő hozzátette: Berlinben vevők az ötletre, Magyarországon egyelőre nem.

Ha egy előadóművész eléri, hogy elhisszük neki, amit énekel, akkor az az ember tud valamit - jelentette ki Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes az InfoRádió Aréna című műsorában, aki szerint épp ezért mindenkinek meg kell találnia a saját hangját.

Mint kifejtette, ez alátámasztja azt a gondolatát, hogy meg kell valósítania a The Human Voice, azaz Az emberi hang című tervét, amely a különböző éneklési módokat mutatná be.

Az operaénekes szerint nem csupán egyféle éneklés van. Bár őt csak a komolyzenei ének, a bel canto érdekli, azaz nem szeretne a népzenei és egyéb éneklési technikákkal foglalkozni, de érdekeklik az egyéb klasszikus énekek, például az indiai énektanítás vagy a kínai, japán, mongóliai éneklés is.

"Annyiféle énektechnika van, amit nem lehet összehasonlítani, de mégis ugyanaz a gége szükséges hozzá" - mutatott rá az előadóművész, aki szerint épp ezért senkise sem lehet rákényszeríteni egyféle előadói technikát.

Rost Andrea itthon szeretné megvalósítani tervét, de úgy tűnik, Berlinben nagyobb igény van minderre.

Az operaénekes hétköznapi életével kapcsolatban elmondta: egyet követel meg magának: amikor előadása van, akkor hagyják békén egész nap. Egyébként hétköznapi életet él, bevásárol, elviszi a fodrászhoz "a kutyát, magát és édesanyját", és sok időt tölt a családjával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rost Andrea 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rost Andrea 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást