Három év börtönre ítélték a volt kormányfő feleségét

InfoRádió / MTI
2008. július 31. 07:49
Három évi börtönre ítélte csütörtökön adócsalás címén egy bangkoki bíróság Podzsaman Sinavatrát, Thakszin Sinavatra bukott thaiföldi kormányfő feleségét.

Ez volt az első ítélet Thakszin egyik családtagja ellen, amióta a kormányfőt 2006. szeptemberében puccsal eltávolították a hatalomból.

Ugyancsak ebben az ügyben elítélték az asszony féltestvérét, ő szintén három évet kapott, valamint titkárnőjét is; utóbbi büntetése két év börtön lett.

A fellebbezésig valamennyiüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A volt kormányfő feleségének 150 ezer dollárt kellett letennie.

Az 59 éves dúsgazdag üzletember Thakszin 2001 és 2006 között volt Thaiföld miniszterelnöke. A királypárti főtisztek által végrehajtott puccs után Nagy-Britanniába menekült, ahol tavaly megvásárolta a Manchester City első ligás futball-csapatot.

Hazatérése után azonban tucatnyi ügyben eljárást indítottak ellene, felesége és közvetlen körük ellen. A volt kormányfő mindig is ártatlanságát hangoztatta és állítja, hogy politikai bosszúállás áldozata.