Négy nap Wagnerrel és A Nibelung gyűrűjével a Művészetek Palotájában

Infostart
2008. június 4. 05:00
A harmadik Budapesti Wagner-napok alkalmából Richard Wagner A Nibelung gyűrűje tetralógiájának mind a négy operáját bemutatják június 19-e és 22-e között a Művészetek Palotájában. A monumentális előadásokat, egyedülálló módon, négy egymást követő napon tekinthetik meg az érdeklődők.

A maga idejében Richard Wagner reformernek, sőt, forradalmárnak számított: a korabeli operák hagyományait megtagadva kialakított egy új drámatípust, a zenedrámát. Ennek legnagyszerűbb megvalósulása A Nibelung gyűrűje című tetralógia négy operája - mondta az InfoRádiónak a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya összefüggő története az ősi germán mondavilágban, a Nibelung-mondakörben gyökerezik, az egyes operák szövegét pedig maga Wagner írta - tette hozzá Fenyő Gábor.

Az első két operát tavaly mutatta be a Művészetek Palotája, míg a második kettőt idén állítják színpadra. Ezek bemutatója után a négy művet egy sorozatban, négy egymás utáni napon is megtekinthetik az érdeklődők, úgy, ahogyan azt Richard Wagner megálmodta - magyarázta az intézmény komolyzenei szerkesztője.

Az előadások zenei vezetője Fischer Ádám, közreműködik az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar. Az énekeseket nemzetközi stábból válogatták, ám minden darabban lesznek magyar művészek is. A Nibelung gyűrűje-sorozatot Hartmut Schörghofer állítja színpadra - mondta Fenyő Gábor.

Az, hogy az operákat négy egymást követő napon adják elő, magyar különlegesség, és hatalmas megterhelést jelent mind a zenészek, mind az énekesek számára - jegyezte meg a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást