Mátyás király és reneszánsz pompa Budán - képgaléria

Infostart
2008. május 3. 19:00
Misével és reneszánsz programmal elevenítették fel pénteken Mátyás király és Podjebrád Katalin 545 évvel ezelőtti esküvőjét a Budai várban.

A mise után a Mátyás királyt és Podjebrád Katalint megszemélyesítő szereplők esküvői menete lovagi kísérettel a Kapisztrán térre ment, ahol a királyi párt és a vendégeket lovagok, lantosok, zászlódobálók, udvari bolondok szórakoztatták. Az estét koncert, táncház és cseh lovagok tűzzsonglőrködése zárta.

Mátyás Podjebrád Katalinnal kötött házasságáról kevés feljegyzés maradt fenn; az azonban biztos, hogy a fiatalok között valódi vonzalom alakult ki, ami akkoriban ritkaság volt. A XV. században a leendő uralkodók szülei választottak párt a gyermekeiknek, és nem volt mindennapos, hogy a majdani menyasszony és vőlegény valóban egymásba szeressen.

Mátyás és Katalin házassági szerződését 1461. január 25-én foglalták írásba. Ebben Mátyás ígéretet tett, hogy jegyesét saját koronázásával egy időben magyar királynévá koronáztatja. A házassági szerződés a feleket az esküvő elhálására legkésőbb 1463 májusáig kötelezte.

Podjebrád Katalin az 1463. május elsején kötettett házasság után teherbe is esett, de 1464 januárjában belehalt a szülés szövődményeibe, és meghalt fiúgyermekük is. A tragédia néhány héttel a koronázás előtt történt, így Mátyás már nem tudott eleget tenni ígéretének, miszerint Katalint királynévá koronáztatja.