Újévi üdvözlet Anna Franktól

Infostart
2008. április 24. 20:00
Anna Frank eddig ismeretlen képeslapjára bukkant egy holland iskolaigazgató apja antik boltjában. A zsidó lány, aki éveken át egy amszterdami házban bujkált családjával a nácik elől, Németországban adta fel a díszes lapot barátnőjének.

Sok sikert az új évben! - ez áll azon a képeslapon, amire egy holland iskolaigazgató bukkant antikvárius apja gyűjteményes boltjában Amszterdam közelében. Az aláíró a náci zsidóüldözés elől éveken át egy amszterdami házban rejtőző Anna Frank.

A lány a haranggal és négylevelű lóherével díszített képeslapot barátnőjének, Sanne Ledermann-nak szánta. Az amszterdami Anna Frank alapítvány meg szeretné venni az antikváriustól a lapot, mivel annak párja, egy Anna Frank által frankfurti barátnőjének ugyanakkor írt üdvözlet már a birtokában van.

A képeslapot 1937-ben adták fel a németországi Achenből, ahol a lány a nagymamájánál járt látogatóban. Ebben az időben a Frank-család Németországban élt, és csak később menekült Hollandiába. A náci katonák elől saját amszterdami házukban bujkáltak, amiről Anna 1942. június 12. és 1944. augusztus 1. között naplót vezetett.

A rejtekhelyet a nácik felfedezték, a családot koncentrációs táborba küldték. Anna Frank nem sokkal 16. születésnapja előtt életét vesztette a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban.