Mundruczó filmje a cannes-i fesztivál versenyprogramjában

Infostart
2008. április 24. 08:56
Hatalmas elismerésként értékeli Mundruczó Kornél, hogy Delta című filmje szerepel a 61. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában. A film helyszíne a Duna-delta.

A válogatás rendszeréről a filmrendező az InfoRádiónak azt mondta: a nemzetközi válogatóbizottság kérte be a filmet, tagjai körülbelül négy hete látták az alkotást.

A reményre az adott okot, hogy nagyon sokáig nem válaszoltak; voltak olyan folyosói pletykák, hogy szerették a filmet, de ez még nem jelentett sokat. Egy pár napja egy nemzetközi filmszakmai lap lehozott egy listát, hogy szerintük mi a versenyprogramban biztosan ott lévő tizenegy film. A stáb számára hétfőn vált biztossá, hogy ezek között valóban ott van a Delta - fejtette ki Mundruczó Kornél.

A művész szerint ez a kitüntetés leginkább arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet az ilyen típusú szerzői filmekre.

A Delta Cannes-on keresztül nagyon sok országba el fog jutni, és a magyar filmeknek is nagyon jót tesz, hogy most egy fiatal magyar alkotást hívtak meg a versenyprogramba - tette hozzá.

Mundruczó Kornél úgy értékelte az elismerést, hogy ilyenkor leginkább bizalmat kap az ember, és önmagában már azt is őrületes sikernek érzi, hogy az eddigi támogatók továbbra is finanszírozzák a filmjeit, amire komoly zálog a vörös szőnyegen való szereplés.

Ami a díjakat illeti, ez nem egy futóverseny, a beválogatás önmagában annyira kitüntető érzés, hogy azóta nem térek magamhoz - fogalmazott a filmrendező.

A film helyszíne a Duna-delta. A rendező korábban elmondta: a tér itt szimbolikus és reális egyszerre. A Delta esetében számára az volt a fontos, hogy egy folyó különböző ágairól van szó, ahol nincsenek utak, csak hajóval lehet közlekedni. A delta hangulatát és erejét nagyon archaikusnak érzi, ezért a "helyszín" alkalmas arra, hogy tisztán jelenítsen meg egy emberi problémát.


Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást