Indul a különleges Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál

Infostart
2008. április 23. 15:20
Új helyszínen, a Millenárison rendezik meg a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A csütörtökön kezdődő rendezvény díszvendég országa Kína.

Előkelő helyet foglal el a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a hasonló témájú európai rendezvények között: az eseményt több száz más, kulturális program kíséri, sok külföldi vendég és kiadó vesz részt rajta - mondta az InfoRádiónak a Kossuth Kiadó igazgatója.

Kocsis András Sándor hozzátette: a rendezvény specialitása az Első Könyvesek Fesztiválja, amelyre 15 országból érkeznek majd tehetséges, fiatal írók, hogy bemutatkozzanak a magyar közönségnek.

A könyvfesztivál idei díszvendége a dinamikusan fejlődő Kína, ahol azonban még irányított a könyvkiadás. Sok emigráns kínai író tett már szert világsikerre, ők azonban hazájukban még nem tartoznak a preferált szerzők közé - magyarázta a Kossuth Kiadó igazgatója.

Kína az utóbbi években komolyan küzdött azért, hogy az országban megjelenő sok ezer kötet közül több a világ más pontjain is megjelenjen, a folyamat pedig kétirányú: magyar szerzők könyvei is jelentek már meg a kommunista országban - mondta Kocsis András Sándor.

A Kossuth Kiadó az idei könyvfesztiválra három, Kínával kapcsolatos kötettel készül: a Klasszikus kínai bölcsességek, a Hagyományos kínai orvoslás, valamint A kínai tea című kiadvánnyal.

Magyarországon kevesen olvasnak

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyre több látogatót vonz, miközben a rendszeresen olvasó felnőttek aránya Magyarországon csak 40 százalék. 60 százalék alig, vagy egyáltalán nem olvas.

Ez az egyre mélyülő kulturális szakadék Nagy Attila olvasáskutató szerint össztársadalmi probléma, amelynek számos oka van.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Attila olvasáskutató
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást