Roma Élet - dokumentumfilm-fesztivál a Bem moziban

Infostart
2008. április 22. 19:23
A roma kultúra mélyebb megismerését, a romák életét és értékrendszerét szemléltetik azok a dokumentum- és riportfilmek, amelyeket szombaton mutatnak be a Bem moziban. Április 26-án kerekasztal-beszélgetés lesz a témáról.

A roma-kérdés megoldására senki sem mutat fel javaslatot, ám a problémával valamilyen módon mégis szembe kell nézni - mondta Simon János egyetemi tanár, aki másokkal közösen épp ezért szervezte a beszélgetést. 

Az esemény ötletgazdája hozzátette: a kétnapos rendezvény első napján, április 26-án beszélgetésekre kerül majd sor, 27-én pedig roma témájú dokumentum- és riportfilmek lesznek láthatók a Bem moziban.

A Bem moziban 25 filmet nézhetnek majd meg az érdeklődők, amelyek között vannak, amelyek a szegénységet mutatják be, míg mások a keserűséget, a nyomort, a kilátástalanságot, de a nézők azt is megtudhatják, milyen egy roma esküvő - magyarázta a rendezvény ötletgazdája.

A filmek készítőinek többsége nem roma, akik közül sokan nagy empátiát mutattak a téma iránt, vannak azonban olyanok is, akik objektíven vagy kritikusan mutatták be a kérdést - fűzte hozzá Simon János.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást