eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismét ünnep volt a Zeneakadémián

Budapesten, a Zeneakadémián Bartók Béla születésének 127. évfordulóján, adták át az idei Bartók-Pásztory díjakat. Pauk György hegedűművésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanárának, az Amadinda Ütőegyüttesnek és Reményi Attila zeneszerzőnek Batta András, az Egyetem rektora, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke nyújtotta át a díjat.

Az ünnepségen Batta András idézett Bartók Béláné Pásztory Ditta végrendeletéből, aki azzal testálta hagyatékát a Zeneakadémiára, hogy kettőjük nevét viselő díjat kell alapítani, amelyet a zeneszerző születésnapján, március 25-én kell átadni.

"Ez a nap nemcsak kedves, de fontos ünnepe is az intézménynek és a magyar zenei életnek, akkor is, ha a nagy zeneszerző örökségével való sáfárkodásban sok még az adósság" - jegyezte meg Batta András.

A rektor hozzátette: az ünnepségnek helyet adó teremben minden Bartók Bélára emlékeztet: Koesler János portréja, akinél zeneszerzést tanult, Dohnányi képe, aki miatt Pozsonyból nem Bécsbe, hanem Budapestre jött tanulni, és Pásztory Ditta zongorája.

A rektor a díjat elsőként Pauk Györgynek adta át. Méltatásában kiemelte: a hegedűművész, aki 2007 decemberében budapesti búcsúkoncertjén Bartók hegedűversenyével vonult vissza a koncertezéstől, világméretekben is a Bartók-interpretáció egyik legnagyobb alakja. Nemcsak Bartók, hanem a huszadik századi magyar zene apostolának is nevezhető Pauk György - vélekedett a kuratórium elnöke.

A 71 éves hegedűművész, aki 1961 óta él Londonban és a Királyi Zeneakadémián tanít, a díj átvételét követően elmondta: ma a tanítás révén adja át mindazt, amit korábban például itt kapott, az alma materben mesterétől, Zathureczky Edétől, aki által Bartók kezét érzi minden tettében.

Batta András a díjátadón felidézte, hogy az Amadinda Ütőegyüttes 24 évvel ezelőtt alakult, akkor, amikor először adták át az elismerést. Az Amadinda teljesen új szemléletet hozott a magyar zenei életbe. Páratlanul sokat tettek és tesznek a kortárs muzsikáért, Ligeti György, Steve Reich, John Cage és más szerzők bemutatásáért. Aktívan részt vesznek a Bartók és Kodály alapította Új Magyar Zene Egyesület újraélesztésében.

Rácz Zoltán, az együttes vezetője hangsúlyozta: a díjjal újabb kötelezettség hárul rájuk, amelynek meg kell felelniük a következő években. Bartók Béla zenéje végigkíséri az életüket, újra és újra visszanyúlnak Bartók két zongorás, ütőhangszeres.

Reményi Attila kitüntetésével összefüggésben Batta András megemlítette, hogy személyes örömet érzett a döntéskor. Reményi Attila kevésbé áll ugyan reflektorfényben, mert hű maradt szülővárosához, Győrhöz, amelynek Zeneművészeti Szakközépiskolájában tanít, "de a mi kötelességünk, hogy figyeljük munkásságát, kiváló kamarazenei alkotásait, kórusműveit" - tette hozzá.

Reményi Attila a díj átvételét követően arról beszélt, hogy a Zeneakadémiát, ahol Petrovics Emilnél diplomázott, második otthonának tekinti. Batta András szavaira reagálva kiemelte: a reflektorfényt nem hiányolja, a műveknek kell magukért kiállniuk.

A díjátadót megelőzően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti temetőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×