Bambi, a környezetvédelmi lobbista

Infostart
2008. március 25. 17:14
A legtöbb ember leginkább szívbemarkolónak tartja a Walt Disney-filmeket, amelyeken immár több generáció nőtt fel. Most azonban kiderült, hogy az érzelmi töltetnél sokkal többet is adnak ezek az alkotások.

Bambi, Balu kapitány A dzsungel könyvének medvéje, de még a Némó nyomában című rajzfilm halacskái is egytől egyig a környezetvédelemért folytatott harc hősei - véli a Cambridge-i Egyetem tanára.

David Whitley szerint a Disney-filmek generációknak segítettek megérteni a környezetvédelem fontos kérdéseit a Hófehérke 1937-es bemutatása óta.

A professzor megemlítette, hogy a Bambi ellen például még bemutatása előtt tiltakoztak egyes vadásztársaságok, mert féltek a film emocionális hatásától. A napjainkban született művek pedig - például a Némó nyomában, amely már összetettebb alkotás -, rámutatnak az emberiség ellentmondásos cselekedeteire a természettel való kapcsolatában.

Az egyetem munkatársa A természet eszméje a Disney-rajzfilmekben (The Idea Of Nature In Disney Animation) című könyvében a filmgyár alkotásait két korszakba sorolja. Az első 1937-től 1967-ig tartott, amikor még maga Walt Disney irányított, a másik pedig 1984-től 2005-ig, amikor is Michael Eisner volt a stúdió vezetője.

Az író szerint mindként férfi a természet elkötelezett híve volt, de ezt eltérően fejezték ki. Disney alatt a filmek népies és egyszerű kapcsolatot jelenítettek meg a természettel, míg az utóbbi időkben a nagyvárosiak és a természet viszonya került előtérbe.