Ma van nagycsütörtök

Infostart
2008. március 20. 05:55
Ma van nagycsütörtök, az utolsó vacsora emléknapja, az oltáriszentség alapításának ünnepe. A nagycsütörtök esti misét követően a szombat éjszakai vigíliáig elhallgatnak a harangok, és az orgonák sem szólnak a templomokban.

A keresztény hagyomány szerint nagycsütörtök az utolsó vacsora napja, az oltáriszentség alapításának ünnepe - mondta az InfoRádióban Verbényi István protonotárius kanonok, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet igazgatója. Jézus Krisztus ekkor vett búcsút tanítványaitól a Getsemáné-kertben, és készült fel az áldozatra.

Az ott lévő kenyér és bor felett mondta el fontos mondatait: "Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ez az én vérem, amelyet értetek és sokakért kiontok a bűnök bocsánatára".

A nagycsütörtök az egyház életében különösen kiemelkedő esemény, az esti misével kezdődik a húsvéti szent napok liturgiája. A szentmise kezdetén még meghúzzák a templomok harangjait és megszólalnak az orgonák, a hagyomány szerint azonban a harangok ekkor Rómába mennek, és a húsvéti liturgia alatt többet nem szólalnak meg.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást