Parányi világ egy apró szöszön

Infostart
2008. március 19. 13:15
Egy skót fiú felnőtté válásának drámája, egy vallásos muszlim férfi meghasonlásának története és egy családi animációs mese is szerepel az eheti fimbemutatók között.
Hallam Foe

címmel a héten mutatják be David Mackenzie skót rendező legújabb filmjét. A címszereplő Hallam egy 17 éves kamasz fiú, aki nem képes feldolgozni anyja öngyilkosságát, ezért apját és újdonsült mostohaanyját folyamatos leskelődésével zaklatja. Miután a családi otthonban nem lesz többé maradása, Edinbugh-be költözik, ahol egy harmincas egyedülálló nő szállodájában talál munkát. A két ember közötti, titkokkal és fájdalommal átszőtt kapcsolat egyre közelebb viszi Hallamet anyja halálának feldolgozásához. A film a 2007-es Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve-díjat.

A vallási fanatizmus működésébe enged betekintést a török Özer Kiziltan Takva - Az istenfélő Muharrem című filmje. Muharrem egész életében a legszigorúbb iszlám tanokat követő szufi közösség előírásai szerint élt. Hithűségére felfigyel az egyik isztambuli vallásos gyülekezet elöljárója, aki jól fizető, pénzbehajtói állást ajánl Muharremnek. A vallásos férfi itt is igyekszik hitéhez hűen helytállni, azonban a világias élet és annak képmutatásai teljesen felőrlik őt. Az elsőfilmes Özer Kiziltan alkotását a 2007-es Berlini Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díjával tüntették ki.

Családi szórakozást ígér a szintén héten mozikba kerülő Horton című animációs film. A Grincs szerzőjeként is ismert amerikai meseíró, Dr. Seuss könyvéből készült filmben Horton, az elefánt egy apró szöszön parányi kis világot fedez fel. A Kifalván lakó lényeket egyesek nem akarják észrevenni, mások az elpusztításukra törnek, így Hortonra hárul a feladat, hogy megvédje az apró teremtményeket. A Jégkorszak című filmet is jegyző alkotók korábbi munkáikhoz hasonlóan a Horton is bővelkedik a gyerekek és felnőttek számára egyaránt humoros jelenetekben.

Ugyancsak csütörtökön mutatják be a mozik Bacsó Péter: Majdnem szűz című játékfilmjét, a szürreális meséikről elhíresült Quay fivérek: Földrengések zongorahangolója című alkotását, továbbá a Spiderwick krónikák című misztikus kalandfilmet és egy esküvői romantikus komédiát, a 27 idegen igent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást