Õsbemutatók és évfordulós koncertek a Budapesti Tavaszi Fesztivál programján

Infostart
2008. március 18. 12:37
Magyar zeneszerzők ősbemutatói, évfordulós koncertek és kolozsvári alkotóművészek tárlatai szerepelnek a Budapesti Tavaszi Fesztivál mai és holnapi programjai között.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon hangzik el először Gyöngyösi Levente: Lukács-passió című műve. Az Erdődy Kamarazenekar és a Purcell Kórus közreműködésével a darabot ma este nyolc órakor mutatják be a Mátyás-templomban.

Szintén a fesztivál keretei között mutatják be először Magyarországon Tihanyi László: Atyaisten című művét, amit a holnap este hétkor, a Bordeaux-i Opera produkciójában hallgathatnak meg az érdeklődők. A mai napon sem maradnak az opera szerelmesei premier nélkül: Puccini születésének 150 évfordulójára emlékezve a Magyar Állami Operaházban az olasz zeneszerző Edgar című operáját, félig szcenírozott formában mutatják be.

Királyok, szentek, vitézek címmel a Hunyadiak emlékére állított össze koncertet Kiss Ferenc, az Etnofon Zenei Társulás tagja. Az előadás fél nyolckor kezdődik a Zeneakadémia nagytermében, hét órától a kisteremben a Zeneakadémián tanuló japán és magyar hallgatók adnak kamarazenei estet.

Berkes Kálmán klarinétművész pályafutásának 40 éves évfordulóját Beethoven, Brahms és Bartók darabok előadásával ünnepli meg, holnap este fél nyolctól, ugyancsak a Zeneakadémián. A koncerten fellép Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán, és Perényi Miklós is.

Kolozsvár az egyik díszvendége az idei Tavaszi Fesztiválnak, ennek keretében ma két kiállítás nyílik a Millenárison: az egyik Arkhai címmel Bartha C. Ernő szénaszobrának és bronz kisplasztikájának installációja a Park területén, a másik Könczey Elemér karikatúráiból nyújt válogatást a Teátrum Piros-Fekete Galériájában.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ma és holnap a kamarazenéé a főszerep: ma este a Visegrádi Szalon keretében cseh, lengyel, szlovák és magyar zenészek Brahms darabokat adnak elő, míg holnap a világhírű Berlini Filharmonikusok hegedűsei többek között Vivaldi, Bach, Prokofjev és Enescu műveiből válogatták össze esti koncertjüket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást