Művészetek Völgye helyett Bűvészetek Völgye lesz

Infostart
2008. március 13. 17:44
Idén elmarad a Művészetek Völgye, ám helyette bizonytalan finanszírozással egy performance jellegű "Bűvészetek Völgyét" terveznek a szervezők. A rendezvény főszervezője elmondta: állami támogatás hiányában nem tudják megtartani a hagyományos fesztivált.

Bűvészetek Völgye - ez lesz az idei Művészetek Völgye helyett. Márta István szerint még erre is bűvészet lesz elővarázsolni a pénzt. A völgy ugyanis az idén nem jut semmilyen állami támogatáshoz.

A főszervező hozzátette: öt pályázat van, amelyen pénzt tudnának szerezni a rendezvény megtartásához, ám különböző okok miatt egyikre sem pályázhatnak, illetve egyiken sem tudnak elegendő finanszírozáshoz jutni.

A huszadik, jubileumi Művészetek Völgyét pedig egy évvel elhalasztják - tette hozzá Márta István. Kifejtette: jövőre július 3-tól augusztus 2-ig, azaz egy hónapig fog tartani a rendezvény.

A főszervező kiemelte: az idei évre állami támogatás hiányában, illetve annak mértékének ismerete nélkül lehetetlen szponzorokkal szerződni, és képtelenség lekötni a művészeket és a fesztivált kiszolgáló személyzetet. Az Új Színház igazgatója hozzátette: minderről már februárban tájékoztatta az oktatási és kulturális minisztert.

Az államot is komoly kár éri

Márta István úgy vélte: a fesztivál elmaradásával komoly kár éri az államot is, hiszen a Művészetek Völgye az államháztartás szempontjából gazdaságilag is nyereséges, mivel az adók, járulékok formájában befolyó bevételek jelentősen meghaladják a támogatás mértékét. Az állami támogatás tavaly a fesztivál kölségeinek mintegy 33 százalékát fedezte, vagyis a 197 millió forintból mintegy 66 millió forintot fizetett az állam.

A szervező hozzátette: komoly kár éri az érintett hat települést is, a helyi falusi turizmust segítő kisvállalkozásokat is. Emellett pedig komoly a veszélye annak, hogy egy profitorientált szerveződés próbál a rendezvény helyére lépni.

Egyelőre nem tudni, hogy az idei Bűvészetek Völgye mennyi pénzből jön létre, annyi biztos: a szervezők július végén, augusztus elején várják az érdeklődőket a "giga-csiga fesztiválra".

Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a Mediawave fesztivál is hasonló problémákkal küszködik, így ha nem sikerül valahogyan segíteni a helyzeten, 2008 a fesztiválcsődök éve lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást