Madonna is halhatatlan lett, ráadásul átlátszó ruhában - nézze meg!

InfoRádió / MTI
2008. március 11. 20:10
A New York-i Waldorf Astoria Hotelben 23. alkalommal iktatták be a Rock and Roll halhatatlanjait. Ezúttal Madonnát, Leonard Cohent, a Dave Clark Five együttest, John Mellencampet, a Venturest és Little Waltert érte a megtiszteltetés.

A Nagy-Britanniában élő amerikai Madonnát, az egyik legsikeresebb pop- és dance énekesnőt napjaink nagy férfisztárja, Justin Timberlake köszöntötte a ceremónián. Leonard Cohen kanadai folkénekest és költőt az alternatív rock nagy egyénisége, Lou Reed iktatta be.

John Cougar Mellencamp amerikai rockénekest, gitárost és harmonikást a szintén amerikai Billy Joel üdvözölte. A 60-as évek brit rock and roll-csapatát, a Dave Clark Five-ot Tom Hanks színész avatta, a Ventures gitárzenekar "szentelését" John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival egykori frontembere végezte.

Kenny Gambe és Leon Huff dalszerzőket és producereket a nem előadók között Jerry Butler énekes köszöntötte. Elismerést kapott Little Walter, a 40 éve halott bluesénekes és szájharmonikás: háttérzenészként nyilvánították halhatatlanná, bár a rockzenére gyakorolt hatásáért is kiérdemelte volna. Õt a sok műfajban és hangszeren otthonos Ben Harper énekes, gitáros vezette be jelképesen.

A rock and roll halhatatlanjainak csarnokába 1986 óta több mint 230 zenész, háttérzenész, zeneszerző és producer költözött be. A halhatatlanság legfontosabb feltétele: legalább 25 évnek kell eltelnie a jelölt első lemezének megjelenésétől. Ez nem biztos, hogy elég, hiszen a 600 fős jelölő testület sok szempontot mérlegel. Többen - a Sex Pistols, a Black Sabbath - éveket vártak sorukra.

Madonnának elsőre sikerült

Velük szemben Madonna már az első alkalommal halhatatlan lehetett. Az idén 50 éves énekesnőnek eddig több mint 200 millió lemeze fogyott, többszörös Grammy-díjas, de számos más elismeréssel is büszkélkedhet. Filmvásznon nagy alakítása az Evita címszerepe volt, gyermekkönyvek szerzője. Az énekesnő meglehetősen érdekes, átlátszó ruhában jelent meg a ceremónián. Képeket itt nézhet meg!

John Cougar Mellencamp egyebek között Pink Houses, a Hurts So Good és az I Need A Lover című sikerével írta be nevét a legjobbak közé. Tizenkilenc stúdióalbuma jelent meg, emellett több filmben aratott sikereket.

Leonard Cohen kanadai költő és énekes több nemzedék kedvence, legnagyobb sikere a Susanne, a Sisters of Mercy, de hosszan lehetne sorolni más híres számait. Több mint 40 éve jelent meg az első albuma. A folk egyik legnagyobb ikonjának tartják. Dalait rockerek is feldolgozták, például az R.E.M együttes.

Az amerikai Ventures együttes az ötvenes évek végén alakult, a világ egyik legjobb gitárzenekara. A Walk Don't Run és a Hawaii Five O volt a legemlékezetesebb számuk. Több mint 110 millió lemezük kelt el világszerte.

A brit Dave Clark Five együttes az 50-es évek rock and rollját mentette át a 60-as évekbe. Legnagyobb slágereik a Glad All Over, a Bits and Pieces, de számos szerzeményt dolgoztak fel Chuck Berry és mások szerzeményeiből is. Több mint 50 millió lemezüket adták el. Nemrégiben halt meg énekesük, Mike Smith.