Életek éneke: zseniális zenészek, igaz emberek a filmvásznon

Infostart
2008. március 4. 21:10
Bereczki Csaba Életek éneke című filmjének díszbemutatója lesz szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

A Bolondok éneke játékfilm forgatása során sok zenésszel dolgoztunk együtt, 2005-ben pedig Nemes Tibor operatőrrel elhatároztuk, hogy csinálunk egy erdélyi zenés filmet - mondta az InfoRádiónak Bereczki Csaba.

A rendezőt a Buena Vista Social Club című film döbbentette rá, hogy Erdélyben is van olyan jó zene, és élnek olyan jó figurák, mint Kubában.

A film zenei szakértője Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója, aki 1999-ben gyűjtéséből Utolsó óra címmel lemezt adott ki, ennek alapján keresték fel a filmben szereplő zenészeket - magyarázta Bereczki Csaba.

Többen közülük már meghaltak vagy külföldre költöztek, de felfedeztünk egy olyan világot, amelyet - bár mindhárman erdélyiek vagyunk - mi sem ismertünk; olyan emberekkel találkoztunk, amilyenektől már teljesen elszoktunk Budapesten - mondta a rendező.

Ekkor fogalmazódott meg bennem pontosan - tette hozzá Bereczki Csaba -, hogy milyen filmet is akarok csinálni. Fikciós dokumentumfilm készült, meghatározott dramaturgia szerint: kitaláltam hozzá egy történetet, amelyhez az inspirációt maguk a zenészek és a családjuk adta.

Hihetetlen, igazi emberek, ritkán lehet találkozni ilyenekkel: az ő sorsukat, karakterüket mutatja be a film, és a zseniális zenét. Az én szerepem csak annyi volt, hogy megadtam számukra a keretet az érvényesülésre - mondta a rendező.

Hanganyag: Sárközi Lóránt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást