A Vatikán másnak adta volna az Oscart

InfoRádió / MTI
2008. február 26. 07:20
Sajnálkozását fejezte ki a Vatikán lapja, az Osservatore Romano, hogy Hoollywoodban "erőszakos és reménytelen" filmeket díjaztak, szemben a "bátor kezdeményezéseket" ábrázolókkal.

"Hollywoodot idén a komor, az erőszaktól átitatott és főleg reménytelen filmek érintették meg" - írta az Observatore Romano az Oscar-díjak kiosztásának másnapján, a Joel és Ethan Coen rendezte Nem vénnek való vidékre, illetve Thomas Anderson Vérző olaj című filmjére utalva.

"Az idők jele? Talán" - írta a szerző, Gaetano Vallini, hozzátéve, hogy a jelölések között voltak "más véleményeket, bátor kezdeményezéseket" tükröző alkotások is.

A cikkíró példaképpen a Jason Reitman rendezte Juno című filmet említette amelynek tinédzser hősnője úgy dönt, hogy végigcsinálja nem kívánt terhességét, vagy a legjobb rendező címre jelölt Julian Schnabel filmjét, a Szkafander és pillangó francia-amerikai filmdrámát, amely a bénasága miatt ágyhoz kötött főhős sorsán át az élet laikus dicsőítését jelenti.

A Vatikán lapja is elismeri azonban, hogy a Coen-fivérek filmje művészileg sikerült alkotás: "jól megcsinált, megáll a történet és feszes a ritmus", míg Andersoné "a színészi teljesítményre épül".