Andrew Vajna meg akarja nyerni a Brüsszellel folytatott csatát

Infostart
2008. február 24. 08:30
Andrew Vajna nem kíván kiszállni az etyeki Korda Stúdióból. Az amerikai filmproducer az InfoRádiónak adott interjújában cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint leállt a stúdió fejlesztése.

Ha az Európai Unió nem egyezik bele a magyar filmtámogatási rendszer meghosszabbításába, akkor csak azok a külföldi produkciók jönnének Magyarországra forgatni, amely filmeknek itt játszódik a története - mondta az InfoRádiónak Andrew Vajna.

A törvény szerint a magyar állam 20 százalékos adókedvezményt biztosít a filmkészítők részére, de ez decemberben lejárt, és Brüsszel eddig visszadobta a magyar terveket.

Az amerikai filmproducer közölte: az elmúlt két évben semmit nem tettek magyar részről, hogy jóváhagyják a rendszert. Hozzátette: véleménye szerint tárgyalásra van szükség a brüsszeli illetékesekkel, hogy kiderüljön, mit kifogásolnak pontosan.

Andrew Vajna kiemelte: nem érti, miért nem hagyta jóvá az EU a magyar terveket. A producer tárgyalt két miniszterrel, Veres Jánossal és Fodor Gáborral is, akikkel megállapodott abban, kölcsönösen segítik, hogy sikerüljön elfogadtatni a filmtámogatási rendszer.

A világhírű producer hangsúlyozta: nem akar kiszállni az etyeki Korda Stúdióból, és az sem igaz, hogy leállt volna a létesítmény fejlesztése.

Négy műterem már elkészült Etyeken, az ötödik a műszaki átadás előtt áll, és a legnagyobb, a hatodik stúdió tervei is készen vannak - számolt be róla Andrew Vajna. Hozzátette: reméli, hogy az alatt a másfél hónap alatt, amíg a terveket engedélyezik, ki fog derülni, hogyan dönt Brüsszel.

Nem arról beszélünk, hogy felfüggesztjük a fejlesztést, hanem arról, hogy megnyerjük ezt a csatát - hangsúlyozta a producer.

Andrew Vajna közölte: amíg az adókedvezményről nincs döntés, nem tárgyalnak arról, hogy melyik filmeket forgatják Etyeken, mert nem tudnak semmit biztosítani.

Vannak tervek és érdeklődők a magyarországi forgatásra, de eddig a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja is befolyásolta a tárgyalásokat - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást