Gyüdi Sándor lesz a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója

InfoRádió / MTI
2008. február 15. 16:28
A Szegedi Szimfonikus Zenekar karnagyát, Gyüdi Sándort választotta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává öt esztendőre a csongrádi megyeszékhely közgyűlése. A színházat jelenleg Székhelyi József színész-rendező irányítja.

A szegedi közgyűlés Gyüdi Sándor karnagyot választotta a városi Nemzeti Színház főigazgatójává. A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója öt évig irányíthatja az intézményt.

Gyüdi Sándor kinevezését ellenszavazat nélkül, hét tartózkodás mellett harminchárman támogatták. A főigazgató posztra még hárman pályáztak: Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese, Korcsmáros György, a győri színház korábbi vezetője, valamint Maczelka Noémi zongoraművész, a Szegedi Tudományegyetem ének-zene tanszékének vezetője.

Herczeg Tamás az önkormányzat kulturális bizottságának szavazását követően visszavonta pályázatát, mert úgy látta, nem kapott kellő támogatást terveihez.

Gyüdi Sándor 1983-ban Szegeden szerzett matematika-fizika szakos diplomát, zeneakadémiai tanulmányait 1988-ban fejezte be, majd karigazgatóként kezdett el dolgozni a Szegedi Nemzeti Színházban. 1999-ben nevezték ki a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karnagyává.

A szakember körültekintő, közönségbarát repertoárt, színvonalas előadásokat ígért, hozzátéve: keresni kell a lehetőséget, hogy az értékek minél több emberhez eljussanak, meg kell ragadni minden alkalmat, hogy a szegedi emberek átéljék, számukra fontos élményeket kapnak azért cserébe, hogy adóforintjaikból színházat tartanak fenn.

Gyüdi Sándor az önkormányzat kulturális bizottsága előtt elmondta, megválasztása esetén művészeti igazgatóként számít Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetőjének munkájára.

A színházat jelenleg Székhelyi József színész-rendező irányítja, Gyüdi Sándor nyártól tölti be a főigazgatói tisztséget.